Temperatura de germinare ardei gras si kapia

Temperatura de germinare a ardeilor grași și kapia este esențială pentru agricultori, dar trebuie ținut cont și de umiditate și cantitatea de lumină. Dacă este prea frig atunci este posibil ca semințele de ardei să nu mai germineze deloc!

Temperatura optimă de germinare a semințelor de ardei

Semințele de ardei germinează la temperaturi între minim 18°C și maxim 35°C, temperatura optimă fiind undeva între 22 și 26°C, semințele germinând în 6 – 9 zile. La temperaturi mai mici semințele încolțesc mai greu, uneori chiar și după 30 – 45 de zile, însă valorile extreme, atât mici cât și mari, pot duce la compromiterea semințelor.

Sfaturi pentru germinarea semințelor de ardei

Semințele de ardei gras sau kapia trebuie puse la o adâncime de 5 mm fiindcă nu au puterea de a răsări prin strat de pământ prea gros sau compact. Tăvile de răsaduri se pot ține acoperite cu o folie, transparentă sau nu, până la germinarea semințelor, obligatoriu la o temperatură cât mai constantă, altfel, dacă se coboară sub 15°C chiar și pentru o singură zi, atunci se prelungește perioada în care semințele germinează.

De asemenea trebuie ținut cont și cum au fost păstrate semințele. Dacă au mai mult de 1 an sau au fost ținute într-un loc în care au avut cum să absoarbă umezeală, atunci este foarte posibil ca semințele respective să germineze într-un procent foarte mic!

După germinare este recomandat ca plăntuțele să fie ținute la lumină, dar nu la temperaturi foarte ridicate ori în bătaia soarelui puternic. De asemenea răsadurile de ardei nu se vor ține la temperaturi sub 10°C fiindcă se vor îmbolnăvi și stagna, pe frunze apărând pete albăstrui. Se va urmări ca pământul să nu se usuce complet niciodată, dar nici să băltească apa!

seminte ardei

You may also like...

1 Response

  1. Ioana says:

    Eu am observat ca frunzele ardeilor devin albastre daca este frig, oare se imbolnavesc sau e normal sa fie asa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.