Maceratul de urzică, un ajutor pentru plante în grădină

Am început să practic agricultura bio și m-am decis să experimentez cu diferite plante despre care se spune că sunt de ajutor în grădină. În acest articol descriu pe scurt cum se face maceratul de urzică și la ce este folositor.

Urzica este foarte bună pentru creșterea plantelor atunci când este folosită sub formă de macerat fiindcă conține azot natural și stimulează creșterea puternică a frunzelor. Am folosit acest macerat de urzică pentru stimularea vegetativă a răsadurilor de ardei kapia și ardei gras care se opriseră din creștere după ce le-am plantat în grădină. La nici 3 zile de la udarea la sol și pe frunze, firele de ardei au prins putere și au început să facă noi frunze, înălțându-se cu viteză.

Pentru realizarea maceratului de urzică am folosit în jur de 1 kg de frunze + tulpină de urzică, le-am fărâmițat foarte bine cu un blender pentru a scurta perioada de macerare și am folosit o pompă de aer, una ieftină pentru acvarii, pentru a nu împuți aerul, știindu-se prea bine că acest macerat de urzică pute a balegă și vecinii nu ar fi fost prea fericiți de miros. Folosirea unei pompe de aer scurtează de asemenea timpul de realizare al maceratului. Inițial am tăiat frunzele cu o foarfecă, dar mi-am dat seama că am un blender vechi și că ar fi mai bine dacă frunzele de urzică ar fi tăiate mult mai bine.

macerat urzica in galeata

Am pus tocătura de urzică într-o găleată de 20 de litri, am adăugat apă de puț sau ploaie până am umplut la 10 – 12 litri, am pus pe fundul găleții furtunul pompei de aer cu un aerator în cap pentru a face bule de aer mai mici și a doua zi a început procesul de fermentare. Găleata este bine să o tineți la umbră și veți observa că se formează o spumă pe care este bine să o amestecați de câteva ori pe zi.

Spre deosebire de metoda convențională, cea în care nu se folosește pompa de aer, timpul de realizare a maceratului este scurtat de la 2, 3 săptămâni la 3, 4 zile și în plus nici nu mai miroase urât.

Folosiți maceratul de urzică sub formă diluată, în raport de 1 litru macerat la 9, 10 litri de apă din puț sau de ploaie. Se poate pulveriza pe frunze sau adaugă direct pe sol pentru a stimula și biomul natural al pământului format din bacterii și fungi folositori.

Pe viitor voi încerca și maceratul de tătăneasă, frunze de tomate, pelin, rubarbă, trifoi și alte plante pe care le mai am prin grădină.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.