De ce mananc doar rosii romanesti?

Eram un fan al rosiilor, consumandu-le foarte des, aproape tot anul, desi nu prea imi placeau rosiile din supermarket care nu aveau gust. Cel mai mult imi plac rosiile romanesti, care arata ca cele de mai jos, aduse de tata de la tara si care sunt carnoase, au un miros si gust super-bun de faci o salata din ele de innebunesti si desi te saturi dintr-una, tot ai mai manca.

rosii romanesti

Un alt motiv este ca rosiile astea crescute in sere si in extrasezon, cele pe care le gasiti de obicei in supermarket-uri si hipermarket-uri, dar si la tarani in piata, nu imi fac bine, rosiile facand parte din familia Solanaceae contin multa solanina, substanta care devine toxica daca este consumata in cantitati mai mari. Mie, personal, imi cauzeaza amplificarea simptomelor urticariei colinergice, la fel cum mi se intampla cand mananc vinete.

Al treilea motiv este ca mai bine mananc rosiile romanesti produse in Romania, decat sa le cumpar p-alea din Spania sau Turcia (astea sunt cele mai proaste) si sa zboare banii mei in buzunarul firmelor straine. Mai bine cumpar rosii cu gust de la un roman si il ajut sa isi creasca afacerea, producand in final rosii bune si care imi plac.

Asa ca daca tot nu-mi fac bine mai bine mananc rosii romanesti aduse de tata de la tara, decat sa mananc rosii fara gust la preturi mari. In plus tata le pune doar ingrasaminte naturale si macar stiu ce mananc, pe cand la alea din supermarket, fara gust, habar n-am ce naiba se pune in ele si cu ce sunt stropite ca sa nu se imbolnaveasca.

Va invit sa urmariti si urmatorul videoclip, desi cu unele chestii de acolo nu sunt de acord.

Comentariul de mai jos este scris de Andrew Ahmed Raslan si descrie ceea ce cred si eu, doar ca acestea crescute in sere, intr-un control extrem, sunt specii de rosii care nu au niciun gust bun, nici macar miros. Nu mai zic de faptul ca nu sunt carnoase si sunt sigur ca sunt culese mai verzi, cand nici macar nu sunt coapte.

“Cat despre frica legata de “chimicale” – tot ce exista si are masa e chimic. Si majoritatea ingrasamintelor sintetice sunt calculate in asa fel incat sa contina substantele necesare cresterii plantelor. Toata tampenia asta cu alimentele “bio” (care e acelasi lucru ca miscarea “organica” din tarile anglo-saxone) nu e nimic mai mult decat un truc de marketing pornit de niste persoane care habar n-au de capul lor din punct de vedere al fiziologiei umane, biochimiei celei mai de baza (prin urmare frica de aceste “chimicale” si “toxine” vagi de care se tem), nutritiei sau stiintei botanice – dar cunosc foarte bine domeniul vanzarii, si psihologia fricii.

Cat despre ideea conform careia alimentele hranite cu ingrasamant sintetic sau modificate genetic sunt otravitoare (evident niciodata acompaniat de un profil toxicologic al substantelor acuzate, caci argumentul ar pica grav in prezenta lui) sau lipsite de substante nutritive, tin sa va anunt ca s-au facut de fapt incercari de a crea alimente modificate genetic nu numai rezistente la anumite boli si anumite pesticide, dar si cu gene inserate sa produca anumite substante hranitoare ca sa compenseze unele lipsuri dietare in partile mai sarace al lumii – un exemplu pregnant fiind Golden Rice in Asia, modificat sa produca un precursor al Vitaminei A numit Acid Ascorbic, care sa contracareze incidenta uriasa a xeroftalmiei si orbirii din tarile care se hranesc in principal cu orez (si deci in principiu sufera de lipsa de Vitamina A). Care a fost interzis in urma petitiilor unor persoane ignorante care au impresia ca daca le e frica de o tehnologie noua din ceea ce au inteles din auzite inseamna ca de fapt sunt informati si fac o decizie corecta. Asta e adevarata fata a miscarii “bio/organice” – persoane care numai biologie si biochimie nu cunosc.

Tot argumentul videoclipului este un argument “ad ignorantum” combinat cu eroarea logica a apelului la natura. Ambele argumente pot fi atacate foarte usor cu niste cunoastere de baza a chimiei. Va rog frumos, fara suparare, n-o luati ca pe o insulta, ci informati-va inainte sa credeti tot ce auziti sau sa procesati niste informatii lipsite de argumente, lipsite de date care sa demonstreze argumentele, niste filozofie lenesa si comoda in spatele careia nu exista cercetare reala.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.