Probioticele: beneficii, efecte secundare/riscuri

probiotice Termenul de probiotice este din ce in ce mai cunoscut odata cu popularizarea unor marci de produse lactate, in mod special iaurturi ce contin probiotice in cantitati mici. Probioticele sunt considerate un produs natural cu efecte miraculoase asupra sanatatii datorita faptului ca acestea actioneaza in punctul din care pornesc numeroase problemele de sanatate: sistemul digestiv. Un sistem digestiv ce nu functioneaza in parametri normali este responsabil pentru un numar mare de probleme incepand cu constipatia sau diareea si incheind cu stari de epuizare cronica si slabire a sistemului imunitar.

Beneficiile probioticelor

Probioticele sunt aparute relativ recent in industria produselor naturiste dar si-au demonstrat rapid eficienta. Aceste bacterii benefice organismului echilibreaza flora intestinala mentinand functionarea sistemului imunitar in parametrii optimi si impiedicand aparitia unor probleme digestive.

Probioticele exista in mod natural in organismul uman sub forma bacteriilor benefice pe care orice persoana le are in intestine. Aceste bacterii sunt asimilate de nou nascuti in momentul nasterii naturale, iar importanta acestora a fost demonstrata in urma unor studii efectuate asupra unor copii nascuti prin cezariana, mult mai predispusi la alergii si cu un sistem imunitar mult mai slab decat cel al copiilor nascuti pe care naturala.

Adaugarea probioticelor in dieta sub forma de suplimente este cel mai eficient mod de a mentine sanatatea sistemului digestiv si echilibrul florei bacteriene din intestine.

Sanatatea tractului urinar la femei – Antibioticele, anticonceptionalele si alte tipuri de pastile pot afecta sanatatea tractului urinar la femei. Probioticele protejeaza si restaureaza echilibrul in numeroase tipuri de infectii cu bacterii sau ciuperci.

Boala Chron si Sindromul Colonului Iritabil – Suplimentele cu probiotice sunt excelente pentru preventia si tratarea simptomelor celor mai comune boli gastrointestinale precum colita ulcerativa, boala Chron sau sindromul colonului iritabil. Probioticele s-au demonstrat, conform unor studii de specialitate, eficiente si in atenuarea simptomelor si preventia reaparitiei problemelor de acest gen.

Respiratia urat mirositoare – Respiratia urat mirositoare care persista chiar si atunci cand igiena orala este absolut impecabila poate fi in realitate un simptom al unei probleme gastrointestinale nedescoperite. Probioticele ajuta la vindecarea si reechilibrarea florei intestinale si previn in acelasi timp respiratia urat mirositoare cauzata de astfel de probleme.

Intaresc sistemul imunitar – Bacteriile benefice sunt extrem de importante in stimularea sistemului imunitar. In studii efectuate pe un grup de persoane carora li s-au administrat suplimente cu probiotice s-a descoperit cresterea productiei de limfocite.

Lupta impotriva obezitatii – Conform unui studiu efectuat in anul 2006 la Universitatea din Standford s-a descoperit ca persoanele obeze sufera de un dezechilibru clar intre bacteriile benefice si bacteriile daunatoare din flora intestinala. Cercetarile in acest domeniu sunt inca in plina desfasurare.

Efecte Secundare si riscuri

In principal probioticele sunt unele dintre cele mai sigure suplimente, nefiind inregistrate cazuri in care acestea au rezultat in probleme de sanatate. Cu toate acestea trebuie retinut faptul ca dovezile stiintifice nu sunt inca indeajuns de puternice pentru a elimina in totalitate riscul unor supradoze, astfel ca se recomanda evitarea folosirii acestora la copii sau persoane foarte in varsta ori la persoane cu sistemul imunitar compromis din alte motive.

Efectele secundare ale probioticelor sunt foarte usoare, de tipul balonarii sau flatulentei si apar rar. In cazuri izolate, excesul administrarii de probiotice poate cauza infectii sau activitati metabolice anormale, de aceea este recomandata administrarea lor conform prospectului.

Probiotice puteti cumpara si de aici la preturi destul de bune, zi eu.
You may also like...

2 Responses

  1. Ani says:

    Buna ziua,
    Probioticile au reactii adverse administrate impreuna cu alte medicamente ex: bilobil, archetis, preductal.
    Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.