Taxe mai MICI, incasari mai MARI

Cand taxele sunt mai mici, undeva pe la 33%, incasarile vor fi mai mari! Dar nu poti sa scazi taxele oricat, la fel cum nici nu le poti creste oricat, altfel incasarile vor fi afectate.

O teorie de-a mea pe care mi-ar placea sa o vad pusa in practica este urmatoarea:

Sa presupunem ca marim salariul minim de la 1200 brut la 1500 lei brut, dar scadem procentul de taxare in asa fel incat cei care dau salariul minim de 1500 sa plateasca taxe aceeasi suma pe care ar plati-o la un salariu de 1200 lei, sa zicem ca inainte angajatorul platea 276 lei si angajatul 310 lei. Dupa trecerea la noua grila de taxare, angajatorul plateste tot 276 lei, iar angajatul plateste in schimb aceeasi taxa in procent ca inainte, deci suma va fi un pic mai mare, angajatul urmand sa fie “afectat” de cresterea salariului, in schimb contributia lui la sanatate si pensie va fi mai mare.

Desigur ca se poate simula o plafonare si in cazul in care si angajatul plateste aceeasi suma ca inainte, insa este mai dificil pentru ca va fi mai greu de calculat pensia.

Avantajul sistemului nou de taxare este ca taxele platite de angajator vor fi mai mici, in schimb anagajatul primeste un salariu mai mare si are o pensie mai buna.

Avantajul obtinut de stat este urmatorul: oamenii cu salariile minime pe economie vor avea o putere de cumparare mai mare, vor cumpara mai multe produse si servicii, iar statul va incasa mai multi bani din TVA + impozitele pe profit + altele. In teorie este simplu, mai multi bani fiindca oamenii consuma mai mult, insa in realitatea multi angajatori se vor plange ca nu pot asigura acel salariu si vor fi nevoiti sa dea afara din oameni. Acest lucru poate sa insemne 2 lucruri:

  1. afacerea angajatorului merge pe zero sau pe minus, iar fara profit normal ca nu poti mari salariile, dar in acelasi timp pentru ce mai ai acel business cu x angajati daca nu poti face profit?
  2. daca angajatorul nu isi permite sa aiba x angajati, atunci ii da afara pe cei slab pregatiti si ii pastreaza pe cei care sunt apti, marindu-le salariu pana la un nivel considerat avantajos pentru ambele parti.
  3. angajatorul nu vrea sa ii scada profitul si nu o sa fie de acord cu modificarea salariului minim…

In realitate varianta numarul 3 este cea mai probabila, dar daca incercam sa facem un exercitiu de imaginatie mai complex vom trage concluzia ca taxele incasate de stat vor fi mai mari.

Urmariti, va rog, videoclipul de mai jos pentru a intelege mai bine ceea ce am scris in articol.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.