Factori Antinutritivi

Cautam informatii despre calitatea proteinelor si din link in link am ajus la acest articol pe wikipedia.

Factorii antinutritivi sunt substante naturale sau sintetice gasite în hrana umana sau animala care au potențialul de a afecta în mod negativ sanatatea și creșterea prin prevenirea absorbtiei de substante nutritive din alimente.

Clase de anti nutrienti

  • Inhibitori de proteaza sunt substanțe care inhiba acțiunile tripsinei, pepsinei și altor proteaze in intestin, împiedicand digestia și absorbția ulterioara a proteinelor. Inhibitorul Bowman-Birk Tripsina se gaseste în soia http://www.revista-ferma.ro/autori-lavinia-stef/factorii-antinutritivi-din-soia.html
  • Inhibitori Lipaza interfera cu enzimele, cum ar fi Lipaza Pancreatica Umana, care catalizeaza hidroliza lipidelor. Inhibitorii de Lipaza au fost aprobati și vanduti în mai multe pastile de dieta, deoarece acestea permit ca un procent de grasime sa treaca prin tractul digestiv nedigerate.
  • Acidul fitic are o afinitate puternica pentru minerale cum ar fi calciu, magneziu, fier si zinc. Acest lucru rezulta în precipitatii, facand mineralele indisponibile pentru absorbția în intestine. Se gaseste in nuci, seminte și cereale.
  • Acidul oxalic și oxalații sunt prezente în multe plante, inclusiv in spanac care este bogat in oxalati care se leaga de calciu și previn absorbția acestuia în corpul uman.
  • Glucosinolates previne absorbtia de iod, care afecteaza funcția tiroidiana a și astfel sunt considerate goitrogene. Acestea se gasesc in broccoli, varza de Bruxelles, varza si conopida.

Un aport excesiv de substanțe nutritive necesare poate avea, de asemenea, efect de anti-nutrienti. Un aport excesiv de fibre poate reduce timpul de tranzit prin intestine la un asemenea grad încat alte elemente nutritive nu poate fi absorbite. Deoarece calciul, fierul, zincul și magneziul inmpartasesc acelasi tranzit intestinal, consumul excesiv al unuia dintre aceste minerale poate duce la saturație a sistemului de transport și de absorbție redusa a acestor minerale.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.