Se poate trai fara proteinele din carne?

Exista o mare disputa si dilema in legatura cu consumul de carne, daca este sanatos sau nu, daca putem trai fara carne si mai ales daca e moral sau nu sa omoram animalele pentru a le manca.

Va voi prezenta experienta mea personala legata de consumul de carne, ceea ce am citit din sute de surse diferite si ideile pe care le-am avut despre proteine.

experimenteazaIn primul rand vreau sa va spun ca daca nu experimentati pe propria piele nu aveti cum sa stiti care este adevarul, ci veti emite pareri neavizate si influentate de marea industrie a carnii: aceea ca fara carne nu veti trai bine si va veti imbolnavi. Suntem atat de mintiti si manipulati incat doar daca experimentam singuri avem sansa de a afla o parte din adevar.

Poti citi tot articolul sau sa sari la:

Totul a pornit de la o postare pe facebook in care era o poza de la un protest pentru drepturile animalelor, in care oamenii erau dezbracati si bagati intr-o caserola, exact cum este ambalata carnea.

protest dreptul animalelor

Cam cate animale sunt crescute pentru a fi omorate?

Nu vreau sa va umplu capul cu faptul ca DA, se omoara nu milioane, ci peste 10 MILIARDE de animale pe an (sursa) pentru hranirea oamenilor care cred ca fara carne vor muri de foame ori ca evolutia omului s-a facut tocmai prin consumul exagerat (zilnic) de carne.

Terenurile agricole nu sunt pentru noi!

despadurire Nu va mai zic ca taierea padurilor se face in general pentru a obtine terenuri agricole pe care se vor creste cereale ce vor fi consumate in procent de 70 -80% de catre animale si nu de noi, asa cum probabil credeti. Acele animale sunt crescute pentru a fi macelarite si apoi mancate de oameni. Cam aiurea sa ai nevoie de vitamine si proteine asimilate si procesate de animalul care mananca plante, in loc sa le consumi direct de la sursa, din planta!

Experienta mea in legatura cu consumul de carne

Recunosc ca am mancat carne multa, mai ales in perioada 23 – 32 ani, crezand ca mancand carne ma voi ingrasa. Da, voiam sa ma ingras cand eram mai tanar, slab fiind, asa ca am inceput sa mananc carne, obisnuindu-ma asa. Nu am reusit sa ma ingras pana cand nu am inceput sa merg la sala si sa fac exercitii de forta. Degeaba mancam eu carne daca nu imi foloseam corpul.

Asa am aflat ca de fapt corpul nostru se adapteaza si tragand de greutati mari corpul meu a trebuit sa dezvolte masa musculara necesara acestui efort. La mine masa musculara nu a crescut prea mult, insa am inceput sa ma ingras (cu grasime) din cauza consumului de carne.

Recomandarile marilor specialisti in nutritie

consum carne Am descoperit pe internet sfaturile “specialistilor” de pe forumuri si site-uri “specializate” care imi spuneau ca trebuie sa consum minim 2 grame de proteine pe kilogram corp, adica vreo 150 grame de proteine minim pentru greutatea mea, iar apoi imi recomandau nu stiu ce supliment cu proteine si sa consum multa carne. Pretul acelor suplimente varia in functie de “calitate”, insa tarziu am aflat ca unele probleme de sanatate au fost cauzate de aceste minunate proteine sintetice si uneori cancerigene!

Asa am mai descoperit ca este bine sa consumi proteine zilnic pentru ca sunt necesare corpului la inlocuirea celulelor si repararea tesuturilor. Am crezut ca daca mananc carne mai des o sa creasca muschii pe mine, ajungand sa mananc carne de 3 ori pe zi! Da, mancam dimineata, la pranz si seara! Ce credeti ca s-a intamplat? Nu mi-au crescut muschii 🙂 ci m-am ingrasat si mai rau, simtindu-ma in acelasi timp mai slab, fara forta si flexibilitate, ajungand cam rigid. Vorba antrenorului de kung-fu: “nu mai manca in fiecare zi carne ca nu te lasa sa te dezvolti!”.

Ce am inceput sa mananc?

Iar acum, de vreo 6 – 7 luni, am inceput sa mananc din ce in ce mai rar carne si din ce in ce mai des leguminoase si legume. Am descoperit lintea si hrisca, am inceput sa fac paine in casa, chiar si paine fara gluten si am experimentat tot felul de metode de a ma hrani, dar le voi prezenta in alt articol.

Mananc broccoli, fasole, orez, linte, hrisca, rosii, morcovi, sfecla rosie, ardei gras, cartofi, ceapa, oua mai rar si altele. Mananc din ce in ce mai rar: carne, KFC, McDonalds (oricum nu-mi placea).

Am observat ca anumite combinatii de alimente nu sunt bune, gen carne cu cartofi, uneori chiar si cu paine, provocand in general balonare. Am zis sa incerc sa nu mai mananc carne si pot spune ca bine am facut, asa descoperind ca pot trai si fara, simtindu-ma chiar mai bine.

Dezavantajul, daca se poate numi asa, este faptul ca am slabit vreo 4 kg, ajungand de fapt la greutatea normala conform inaltimii mele (dar na, mie imi place sa fiu putin mai grasut). S-ar putea sa fie si de la faptul ca nu mai mananc nici asa de multa paine cum obisnuiam inainte.

Imi doresc sa reusesc sa scot de tot carnea din alimentatie, vad in jurul meu oameni care traiesc bine-mersi fara sa manance un gram de carne si sunt sanatosi tun, eu de ce n-as putea?

Am murit fiindca n-am mai mancat carne in fiecare zi?

NU, sunt inca viu si ma simt bine! Consumul de carne nu este obligatoriu!

Dar leul, lupul si cainii mananca carne!

Da, dar ce fac leii si restul carnivorelor dupa ce mananca? Se culca pentru ca digerarea carnii ii epuizeaza foarte mult. Hai totusi sa vorbim si despre ierbivore:

calUn cal mananca doar iarba si ajunge o imensitate de animal plin cu muschi si puternic sa traga o caruta plina! A mancat el carne ca sa nu moara de foame?

Elefantul este ierbivor, parca nu mananca carne, nu? Si uite cata animalul de mare se poate face si mai este si inteligent, poate uneori mai mult decat multi dintre noi.

Antilopele si alte animale din savana sunt mancate de carnivore, asta e, asa functioneaza planeta asta, unii sunt mancati, unii ii mananca pe altii, dar nu putem spune ca noi oamenii nu putem sa traim fara carne, omnivori fiind dupa cum ne spun altii. E o aberatie implantata in capul nostru de catre cei care vor sa faca bani din industria carnii si agricola.

Daca nu s-ar mai cultiva terenuri pentru hrana animalelor, am avea paduri mai multe si am oferi si animalelor o sansa de a trai pana la adanci batraneti, asa cum ne dorim si noi, cat si pentru semenii nostri. Cum ar fi daca alta specie ne-ar considera hrana lor si ne-ar tine in custi, ne-ar da sa mancam, ar baga vitamine si hormoni de crestere in noi ca sa ne ingrasam, ne-ar omora copii ca sa ii manance de Paste si apoi sa ne taie gatul cand implinim 20 de ani si suntem tocmai buni de mancat!

You may also like...

6 Responses

  1. mi says:

    te sustin! cred in ce spui! animalele cosuma multe cereale etc. etc.
    mm vice president of the PEOPLE’S PARTY-P.P (nu ppdd)

  2. EllaG says:

    Sunt foarte multe retete care te vor ajuta, cam de aprox 9 luni nu mai consum nici eu proteine animale, adica carne si lactate. Mi-am facut analizele la sange acum o luna si au iesit excelente.
    http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro/2011/03/carte-de-bucate-raw-vegan-vegetarian.html
    Unele site-uri din pacate sunt inchise, o sa vezi daca cercetezi.
    Eu am un succes nebun cu bomboanele mele fara zahar, cu fructe uscate nuci si seminte.
    Mult succes in continuare.

  3. Cristina says:

    Salut,
    Eu nu mai mananc carne de 5-6 ani. Si sunt sanatoasa tun.
    As vrea sa subliniez cateva chestii dragute:
    – nu e necesar sa ne gandim la trecutul in care oamenii au mancat mii de ani carne pentru a intelege cata carne au mancat, putem sa ne uitam la oamenii de la sat. Ei nu mananca zi de zi carne, nu taie nimeni o gaina pe zi, nu omoara porcul in fiecare saptamana. Acesti tarani mananca foarte rar carne, o ciorba cu carne la saptamana, un porc si-un miel la sarbatori…a si sa nu uitam ca multi dintre ei tin posturile astfel excluzand orice aliment de origine animala o bunca bucata de timp. Carne mai multa mananca iarna, dar si atunci predomina lactatele, muraturile, zacustele, etc.
    – in ultimul an de facultate (fizica medicala) am avut deosebita placere sa am un curs de anatomie cu un profesor GENIAL, care a studiat ce se intampla in corp cand mananci carne. Se pare ca intr-adevar informational, daca mananci ficat, iti ajuti ficatul ca si exemplu, insa la nivel de intreg organism, consumul de carne duce la mutatia celuleor si degenerarea tesuturilor, fapt neresimtit la consumul moderat, dar existent.
    – citeam undeva ca noi avem organism de ierbivore. Avem intestinul subtire mai lung decat cel gros (asa cum au ierbivorele). Nu avem dantura de carnivori (canini mari pentru sfasiat, masele ascutite, etc) si una specializata pe rumegat si spart.

    Si un mic rezumat al renuntarii mele la carne.
    Personal eram o mare mancatoare de carne, aveam performanta de care eram mandra, de 14 cotlete la o masa. Nu mi-a fost rau, nu am avut probleme de sanatate ci pur si simplu intr-o zi am zis “hai sa vad cata vointa am”(de subliniat ca sunt genul care aproape lesina daca pofteste la ceva) Si de atunci nu am mai mancat.
    Recunosc ca 3 saptamani mi-a fost deosebit de rau, ma dureau carnea, oasele, ochii, incheieturile, capul. Aveam senzatia ca ma rup in miliarde de bucati.
    Dar dupa un timp am observat ca nu ma mai mananca pielea inainte de somn, ca nu mai am carii in gura, ca nu mai am cosuri pe fata, ca nu mai respir greu (desi fumez 2 pac/zi), nu mai am dureri de cap si dificultati de concentrare si nu mai sunt depresiva.

    E un stil de viata. Dificil la gratare, restaurante, etc. dar nu m-as mai intoarce la mancat carne.

  4. Raw Vegan - Vegan inrait :) says:

    Dar argumentul suprem in favoarea hranei vegetale?!?… Biblia, Geneza 1:29 – “Şi Dumnezeu a zis: ,,Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.” Inginerul care ne-a facut nu a incercat inutil sa explice oamenilor din toate timpurile de ce. Cum e cu proteinele, enzimele şi altele pe care daca ni le-ar povesti, nici savantii savantilor din mileniul urmator nu le-ar intelege… El a spus-o scurt, iar toata experienta umanitatii nu face altceva decat sa descopere ca ce face si spune El e perfect. Vreti sa va uimiti putin? Cititi versetul urmator (Geneza 1:30): “Iar tuturor fiarelor pământului, tuturor păsărilor cerului, şi tuturor vietăţilor care se mişcă pe pământ, care au în ele o suflare de viaţă, le-am dat ca hrană toată iarba verde. Şi aşa a fost.” Daca “n-ar fi fost asa” la inceput, ar fi putut zice unii ca o fi vrut Dumnezeu, dar creatia a stiut mai bine si a vrut altfel… Dar cand lucrurile inca nu se stricasera rau… asa a fost si a fost bine. Cainele meu cere numai carne sa manance, dar daca ii dau cum vrea el, bandit stricat si pofticios care e, in loc de fericirea si bunastarea promisa de revolutia zootehnica, ne mutam la veterinar pentru tratamente.

  5. ion says:

    Din câtă informație am acumulat și eu, știu că organismul uman nu e creat să mănânce carne, deoarece stomacul nostru nu are acizi (așa cred că se numesc) atât de puternici să digere carnea în totalitate cum au animalele de pradă, astfel încât ea intră nedigerată în intestin. Acesta fiind lung ( nu scurt ca la animalele de pradă), carnea , care intră foarte repede în descompunere, întârzie mult până iese afară. Putrezind CARNEA în intestin, acesta se rupe și permite ieșirea în organism a TENIEI în special , care se așează pe organele bolnave și provoacă CANCER. Nu facem cancer la plămâni pentru că fumăm ( a nu se înțelege că eu fumez!), ci pentru că , din cauza fumului (poate să fie și fumul de sobă, și aburul din bucătărie),plămânii devin mai sensibili și o țintă bună pentru această tenie (pe care o avem toți în corp, se transmite prin placentă , printr-o singură strângere de mână ; există ouă și larve pe fructe și legume – melcii sunt purtători de tenie, animalele de casă , de asemenea). Tenia ( nu trebuie să ne speriem chiar atât de tare) o putem distruge cel mai sigur cu cuișoare de Marea Britanie, dar neapărat proaspete – acestea distrug ouăle , larvele și adultele – (există o rețetă în cartea Huldei Regehr Clark – VINDECAREA TUTUROR FORMELOR DE CANCER), dar și cu coaja verde de nucă sau pelin – aceste nu distrug ouăle, ci numai larvele și adultele. CANCERUL se poate, deci trata în 48 de ore, prin distrugerea teniei, durează mai mult perioada de recuperare a organului bolnav.

  6. clement says:

    Ciupercile au toate proprietatile nutritive din carne si atunci cand sunt usor prajite fara ulei, sunt percepute de creier drept proteine animale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *