Lectia de gramatica :). Cum se scrie corect, ia zi sau i-a zi?
De exemplu, care varianta este corecta:
Ia zi, vii la mine?
sau
I-a zi, vii la mine?

Eu habar n-am cum se scrie corect, cred ca se scrie intr-un anumit fel pentru ca asa am fost invatat sa scriu. V-as ruga sa veniti cu dovezi clare, din surse de incredere, unde se discuta despre “ia zi sau i-a zi”, ok? Cel mai bine ar fi sa cumparam un DEX – Dictionar Explicativ si ne lamurim.

16 comentarii la “Ia zi sau i-a zi?”

 1. Aha! a scris:

  Divaghezi … ai gresit si eviti subiectul, refuz sa iti raspund provocarilor pana nu recunosti ca ai gresit … Incearca sa ai coloana vertrebrala macar.
  Si da… aduc dovezi de la altii din moment ce nu stiu motivul EXACT al scrierii corecte in un fel sau altul. Nu sunt o persoana care sa explice motivul exact al folosirii cuvintelor in un sens sau altul, INSA acele comentarii aparti si unei persoane care chiar stie despre ce vorbeste. Cum am mai spus, ramai la imaginea de ansamblu si recunoaste totusi ca ai gresit.

  • Vezi ca problema noastra este discutata aici http://www.popescumarian.com/20110727/de-ce-ma-contrazici/ si ceea ce facem denota faptul ca ne bazam pe ceea ce am invatat de la altii, iar asta inseamna ca sursele noastre au fost diferite. Faptul ca nu ai nicio dovada ca se scrie “ia zi” si nu “i-a zi”, denota clar ca noi aberam aici pe baza unui subiect ce n-are legatura cu numerologia.

   • Aha! a scris:

    Raspund aici ca aici ai comentariul cu pricina unde ai gresit in exprimare… nu te lua de nuante … este clar ca ai gresit insa incapatanarea ta este exemplara! Pe linkul care l-ai scris nu este nici o legatura cu ce spun eu … In fine…
    Daca imi dai alt mijloc de comunicare cu tine iti spun mai in detaliu sau macar acolo o sa recunosti ca ai gresit si ai cazut in “capcana ipocriziei”

   • De unde tragi concluzia “e clar ca ai gresit”? Nu vezi ca si tu esti la fel de incapatanat, tu chiar insisti aberant pe o prostie, cand ti-am aratat clar ca si tu gresesti, vezi “vroia”, in loc de “voia”, “nici o” in loc de “nicio” s.a.m.d. Aberezi in continuare spunandu-mi “nu te lua de nuante”, dar tu faci acelasi lucru. Continua sa aberezi, trolling-ul nu are efect aici.

   • Aha! a scris:

    E ultimul post ca se pare ca nu intelegi nimic …
    EU RECUNOSC CAND GRESESC!!! Nu am zis ca nu am gresit si cu “nicio” din ultimul post am vrut sa vad daca il observi… DA gresesc, nu cunosc la perfectie gramatica limbii romane, nici nu cred ca o sa pot vreodata, DAR nu sunt ipocrit si macar incerc sa folosesc cuvintele a caror definitie am pretentia ca o stiu. In gramatica limbii romane sunt dovezi clare negru pe alb cum ca se foloseste corect forma “ia zi” si nu sunt eu in masura sa te luminez de ce si in ce forma, doar sa te atentionez ca gresesti.
    “Trolling” ? hahaha … “french” ? … hahaha … devii penibil… hai PA!. Ramai tu cu blogul tau si cu prietenii tau pentru care “i-a zi” este expresie corecta …
    Spor.

   • Ma bucur ca este ultimul tau comentariu, ai latrat fara sa aduci vreo dovada exacta. Recunosc ca nici eu nu sunt sigur cum se scrie corect dar macar la un moment dat am incercat sa iti arat ca ne contrazicem aiurea, tu incercand sa il aperi pe autorul de pe soacra.eu, eu incercand sa ma lamuresc cum este corect. Din pacate nu m-ai lamurit, dovezile aduse de tine nu contin exemple despre ceea ce discutam aici.

    Si sa iti mai spun una care imi place: inainte nu se scria niciodata “nicio”, inainte se scria sint, acum se scrie sunt… probabil mai sunt si alte exemple.

    Iar acum viitorul: shi in loc de si, k in loc de ca, ejti in loc de esti s.a.m.d. In cat timp crezi ca se va ajunge sa fie declarat corect tot ceea ce am scris mai sus?

 2. Adi a scris:

  Pentru ca nu gasesc niciun site oficial, singurul link pe care il pot da este spre Wikipedia : http://ro.wikipedia.org/wiki/Interjec%C8%9Bie
  In cazul expus de tine, “ia” nu are legatura cu verbul a lua. Este o interjectie. Poate fi inlocuit, de exemplu, cu “hai” : “Hai, zi!”
  Varianta corecta este “ia zi” nu “i-a zi”.

 3. Mda, va certati aiurea

  “Ia zi” -este corect in momentul in care se foloseste ca indemn
  “i-a zi”– nu este corect deoarece acel “-a” se foloseste in cazul in care dupa el urmeaza un verb si atunci forma corecta ar fi “i-a zis”=>”el a spus lui/ei”=> se refera la conjugarea verbului “a spune””, “a zice” si este la perfect compus, caz in care acel “a” este un auxiliar al verbului “a zice”, in nici un caz nu se refera la verbul “a lua”

  In concluzie “ia zi” este folosit ca indemn, “i-a zi” este total gresit

  Eu asa am invatat, si are logica…parerea mea, hic
  PS: Sper ca am fost coerenta, data fiind ora tarzie la care am postat comment-ul.

 4. Aha! a scris:

  “aceiasi culoare”, adica o culoare, doi culori? este grav dar de i-a zi data ta de nastere ce zici? … in expresie vroia sa spui ca cineva “i-a dat” ceva cuiva?
  IPOCRIZIE la scena deschisa e asta Marian … cineva datoreaza niste scuze :)

 5. Mihai a scris:

  Esti sigur ca se scrie “ia zi”? De ce nu se scrie “i-a zi”, dar te rog sa vii cu dovezi!
  Daca esti sigur atunci te-as ruga sa nu mai scrii “vroia” pentru ca nu este corect!

 6. Aha! a scris:

  Meaculpa … vrea multumesc de corectie … apreciez cand gresesc din nestiinta sau graba si sunt rectificat.
  Cat despre dovada ca ai gresit … documenteaza-te aici :
  http://scri.ro/ia-sau-i-a-994.html

 7. Aha! a scris:

  Daca este prea complicat sa intelegeti din linkul respectiv … poate va documentati si aici:
  http://diacritica.wordpress.com/2009/06/02/ati-cautat-va-raspundem-45/

  Sunt si 2 comentarii legate de folosirea “IA/I-A sa vad” … sper sa fie relevante.

 8. Maria a scris:

  Buna ziua, tututor

  Expresia “Ia zi” este compusa din interjectia “ia!” si forma imperativa a verbului “a zice”. De accea se scrie “ia” si nu “i-a”. E un singur cuvant, o interjectie, nu ai de ce sa pui cratima.

  Ana a eplicat foarte bine mai sus: se scrie “i-a zis” cand verbul “a zice” este la timpul perfect compus, modul indicativ, persoana a III-a, singular. “i” este pronume personal, forma scurta, iar “a” nu este altceva decat o forma a verbului auxiliar “a avea”, pe care il folosim la formarea perfectului compus.

  “i-a zis” se poate inlocui cu “a zis lui”, dar forma asta lunga nu este folosita, e mai simplu sa spui “i-a zis”.

  O seara faina!

 9. @mihai – vezi ca ti-a adus dovezi, dar dracu le vede unde scrie ca e corect “ia zi”… sa inteleg ca trebuie scris “ia zi” pentru ca e conjugarea verbului a lua? :)

 10. Tu aduci dovezi prin comentariile scrise de altii? :) Ma duc si eu sa las un comentariu acolo si o sa scriu asa “Ial de aici” este corect. Apoi sa ma dai exemplu cand vrei sa ii dovedesti cuiva ca se scrie “ial”, ok? Apropo, cum este corect, nicio sau nici o? Cum era corect acum 5 ani, nicio sau nici o?

Lasa un comentariu