Ia zi sau i-a zi?

Ia zi sau i-a zi?

Lectia de gramatica :). Cum se scrie corect, ia zi sau i-a zi?
De exemplu, care varianta este corecta:
Ia zi, vii la mine?
sau
I-a zi, vii la mine?

Update: se scrie “ia zi”!

Eu habar n-am cum se scrie corect, cred ca se scrie intr-un anumit fel pentru ca asa am fost invatat sa scriu. V-as ruga sa veniti cu dovezi clare, din surse de incredere, unde se discuta despre “ia zi sau i-a zi”, ok? Cel mai bine ar fi sa cumparam un DEX – Dictionar Explicativ si ne lamurim.

16 thoughts on “Ia zi sau i-a zi?

 1. Divaghezi … ai gresit si eviti subiectul, refuz sa iti raspund provocarilor pana nu recunosti ca ai gresit … Incearca sa ai coloana vertrebrala macar.
  Si da… aduc dovezi de la altii din moment ce nu stiu motivul EXACT al scrierii corecte in un fel sau altul. Nu sunt o persoana care sa explice motivul exact al folosirii cuvintelor in un sens sau altul, INSA acele comentarii aparti si unei persoane care chiar stie despre ce vorbeste. Cum am mai spus, ramai la imaginea de ansamblu si recunoaste totusi ca ai gresit.

   1. Raspund aici ca aici ai comentariul cu pricina unde ai gresit in exprimare… nu te lua de nuante … este clar ca ai gresit insa incapatanarea ta este exemplara! Pe linkul care l-ai scris nu este nici o legatura cu ce spun eu … In fine…
    Daca imi dai alt mijloc de comunicare cu tine iti spun mai in detaliu sau macar acolo o sa recunosti ca ai gresit si ai cazut in “capcana ipocriziei”

   2. De unde tragi concluzia “e clar ca ai gresit”? Nu vezi ca si tu esti la fel de incapatanat, tu chiar insisti aberant pe o prostie, cand ti-am aratat clar ca si tu gresesti, vezi “vroia”, in loc de “voia”, “nici o” in loc de “nicio” s.a.m.d. Aberezi in continuare spunandu-mi “nu te lua de nuante”, dar tu faci acelasi lucru. Continua sa aberezi, trolling-ul nu are efect aici.

   3. E ultimul post ca se pare ca nu intelegi nimic …
    EU RECUNOSC CAND GRESESC!!! Nu am zis ca nu am gresit si cu “nicio” din ultimul post am vrut sa vad daca il observi… DA gresesc, nu cunosc la perfectie gramatica limbii romane, nici nu cred ca o sa pot vreodata, DAR nu sunt ipocrit si macar incerc sa folosesc cuvintele a caror definitie am pretentia ca o stiu. In gramatica limbii romane sunt dovezi clare negru pe alb cum ca se foloseste corect forma “ia zi” si nu sunt eu in masura sa te luminez de ce si in ce forma, doar sa te atentionez ca gresesti.
    “Trolling” ? hahaha … “french” ? … hahaha … devii penibil… hai PA!. Ramai tu cu blogul tau si cu prietenii tau pentru care “i-a zi” este expresie corecta …
    Spor.

   4. Ma bucur ca este ultimul tau comentariu, ai latrat fara sa aduci vreo dovada exacta. Recunosc ca nici eu nu sunt sigur cum se scrie corect dar macar la un moment dat am incercat sa iti arat ca ne contrazicem aiurea, tu incercand sa il aperi pe autorul de pe soacra.eu, eu incercand sa ma lamuresc cum este corect. Din pacate nu m-ai lamurit, dovezile aduse de tine nu contin exemple despre ceea ce discutam aici.

    Si sa iti mai spun una care imi place: inainte nu se scria niciodata “nicio”, inainte se scria sint, acum se scrie sunt… probabil mai sunt si alte exemple.

    Iar acum viitorul: shi in loc de si, k in loc de ca, ejti in loc de esti s.a.m.d. In cat timp crezi ca se va ajunge sa fie declarat corect tot ceea ce am scris mai sus?

 2. Pentru ca nu gasesc niciun site oficial, singurul link pe care il pot da este spre Wikipedia : http://ro.wikipedia.org/wiki/Interjec%C8%9Bie
  In cazul expus de tine, “ia” nu are legatura cu verbul a lua. Este o interjectie. Poate fi inlocuit, de exemplu, cu “hai” : “Hai, zi!”
  Varianta corecta este “ia zi” nu “i-a zi”.

 3. Mda, va certati aiurea

  “Ia zi” -este corect in momentul in care se foloseste ca indemn
  “i-a zi”– nu este corect deoarece acel “-a” se foloseste in cazul in care dupa el urmeaza un verb si atunci forma corecta ar fi “i-a zis”=>”el a spus lui/ei”=> se refera la conjugarea verbului “a spune””, “a zice” si este la perfect compus, caz in care acel “a” este un auxiliar al verbului “a zice”, in nici un caz nu se refera la verbul “a lua”

  In concluzie “ia zi” este folosit ca indemn, “i-a zi” este total gresit

  Eu asa am invatat, si are logica…parerea mea, hic
  PS: Sper ca am fost coerenta, data fiind ora tarzie la care am postat comment-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *